THERMOGRAFIE, de meest effectieve manier om de ongemakken bij jouw paard in beeld te krijgen.
Al meer dan 20 jaar voer ik thermografische onderzoeken uit bij paarden en honden.
Inmiddels hebben vele duizenden paarden een dergelijk onderzoek gehad, dus heb ik vele duizenden verhalen van de eigenaren mogen aanhoren.
Nu ik wat meer tijd heb omdat ik gestopt ben met geven van opleidingen, maar nog steeds wel met heel veel passie de onderzoeken uitvoer, is er ook wat meer tijd om wat meer analyse te doen naar de paarden die ik voor de camera krijg
Eerst even wat basis voordat ik daar verder op inga;
Als ik onderzoeken uitvoer dan wil ik volkomen onbevooroordeeld het onderzoek ingaan. Ik heb een standaard ontwikkeld voor het onderzoek zodat de resultaten representatief zijn en er niet gemanipuleerd kunnen worden. Op deze manier kan ik resultaten in beeld brengen die een eerlijke afspiegeling zijn van de werkelijkheid.
Met deze resultaten kunnen andere professionals aan het werk en kunnen dan zeer gericht aan de slag.

Wat is het grootste deel van de paarden die ik in beeld mag brengen ?
Het overgrote deel van de paarden die ik onderzoek hebben al een heel (lang en kostbaar) veterinair traject achter de rug. Op zich is dat logisch want als je een paard hebt die onregelmatigheden vertoont of afwijkend gedrag dan zit daar bijna altijd een veterinair probleem achter, dus de keuze om in eerste instantie een dierenarts erbij te roepen is een logische keuze.
In de meeste gevallen ga je met jouw paard een traject in om te proberen vast te stellen waar het “ongemak” vandaan komt. Uit zo’n onderzoek volgt de diagnose van de dierenarts en die stelt een behandelplan vast voor het paard.
In heel veel gevallen zien we dan dat het paard wordt ingespoten en we moeten afwachten wat daar het resultaat van zal zijn.
Uit de cijfers welke ik heb verzameld geeft dit traject een kost tussen de 650 en 1000 euro en met vervolgtrajecten hoor ik vaak dat dit bedrag nog behoorlijk kan oplopen door aanvullende onderzoeken en behandelingen.
Bij de vele paarden die ik te zien krijg blijkt uiteindelijk de ware oorzaak niet boven water gekomen te zijn. Inmiddels zijn vaak para-veterinaire professionals zoals fysio en/of hoefsmid ingeschakeld om de mobiliteit te verbeteren.
Maar nog steeds is niet bekend waar het probleem nu eigenlijk vandaan komt en dan kan het zomaar gebeuren dat er behandeld wordt om maar te behandelen en de kosten rijzen uiteindelijk de pan uit.
Helaas veel te vaak is dit pas het moment dat een eigenaar verder gaat zoeken en uiteindelijk een thermografisch onderzoek laat uitvoeren.
Vaak vallen hierdoor de puzzelstukjes in elkaar, want bij een thermografisch onderzoek wordt het gehele paard in beeld gebracht en als je een gekwalificeerd thermograaf bent kun je de puzzelstukjes in elkaar leggen zodat er een goede basis is om de problemen te gaan herkennen en te behandelen.

En inderdaad, met een thermografisch onderzoek kun je niet diagnosticeren maar bv een felle spot in de thoracale wervelkolom kan een duidelijke aanwijzing zijn voor bv Kissing Spine, dus dan kan er heel gericht met een eenvoudige röntgenopname een diagnose door de dierenarts worden gesteld.
Hetzelfde geldt o.a. voor artrose.
We zien toch wel vaak dat uiteindelijk dit soort diagnoses uit de veterinaire onderzoeken naar boven komen.
Wat we met thermografie super helder in beeld kunnen brengen en wat met andere onderzoekstechnieken niet in beeld wordt gebracht zijn de secundaire problemen die aanwezig zijn en meestal zijn het deze problemen die het paard uiteindelijk zal laten zien.
Bijna altijd zien we dat het paard door compensatie zichzelf helemaal vast gaat zetten en gaat verstrakken in het lichaam.

Dit zijn de myofasciale blokkades die in het lichaam optreden en voor deze problemen is in het gehele traject wat hierboven is omschreven geen aandacht en wordt er nauwelijks iets aan gedaan.
Dit zien we dus wel met thermografie, dus we kunnen het advies wat we aan de klant kunnen geven hier helemaal op afstemmen.
Dan komt vaak het lastige deel, (niet voor mij begrijp me goed) want ik zal de klant vertellen dat het traject wat al gepasseerd is blijkbaar niet het juiste traject was voor het paard en dat er een andere weg moet worden ingeslagen zodat o.a. de myofasciale problemen worden opgelost.
En ik weet uit ervaring dat dit toch wel een andere benadering vraagt en die resultaat heeft !
De afgelopen 10 jaar heb ik mijzelf heel erg verdiept in deze manier van behandelen, heb samen met myofasciaal therapeuten al vele paarden laten behandelen doorgaans met snel een positief resultaat.
Dat deze methode door regulaire behandelaars met argusogen wordt bekeken en bekritiseerd begrijp ik ook heel goed, immers zij proberen ook het beste voor jouw paard te doen maar missen ergens de key naar een snel en goed resultaat.
Maar wat ik niet kan en wil begrijpen is dat deze werkwijze resoluut wordt afgewezen en er momenteel zelfs lobby’s zijn die proberen deze werkwijze te verbieden. De belangrijkste reden : minder werk, dus minder inkomsten
Maar laten we even wel wezen, jij als eigenaar / klant gaat toch zelf bepalen om een onderzoeks/behandeltraject in te gaan die sneller en uiteindelijk veel goedkoper is.